Wat Doet Avontuur #3 – Jarosław Dąbek

Elke dag horen we de vraag “wat doe je het hele jaar buiten de feestdagen om?”. Zo logisch als deze vraag voor sommigen is, zo hard moeten wij erom lachen. In de maandelijkse rubriek “Wat Doet Avontuur” geven we een kijkje achter de schermen. In de derde editie kijken we ‘achter’ in het bedrijf naar de persoon die er mede voor zorgt dat alle verlichting schittert zoals het schittert en dat alles bij de klant terechtkomt. Wij spreken niemand minder dan Jarosław Dąbek (Jarek).

We zien elkaar in begin november. Omdat we midden in een gloednieuw kerstseizoen zitten, is het magazijn een stuk drukker dan in het ‘na-seizoen’. Er zijn mensen die de nieuw bestelde items decoreren, die de items repareren die onderhoud nodig hebben, die de vrachtwagens in- en uitladen en nog veel meer. In het midden van alles wat plaats vindt staat Jarek. Terwijl ik op Jarek afstap om te vragen of hij klaar is voor het interview lijkt hij kalm, vertelt een aantal mensen wat ze moeten doen en gaan we op zoek naar een rustige plek om het interview af te nemen.

Zijn kalmte is niet verrassend. Dit wordt Jarek zijn negende seizoen bij Avontuur, waarmee hij een van de meest ervaren werknemers is. Over de geschiedenis achter deze enorme hoeveelheid ervaring zegt Jarek het volgende: “Ik kwam rond 2010 naar Nederland en begon te werken op de bloemenvelden. Na een jaar kreeg ik een baan bij Avontuur via Aleksandra Verdonschot en het idee was dat ik de bomen en guirlandes voor de kerst zou moeten versieren. Dit is nooit gebeurd”, zegt hij glimlachend. Hij vervolgt: “In het begin hebben we met Mike Verdonschot alles in en rond ons hoofdkantoor in Wijdenes gebouwd. Van de cafetaria tot de productie en van het laden van vrachtwagens tot het gebouw. We hebben veel gedaan! ”.

Met deze informatie vers in het geheugen, was zijn reactie op de vraag ‘wat doe je bij Avontuur’ niet vreemd: “Alles! Ik ben mede verantwoordelijk voor de productie en ben ook de teamleider in het laden en lossen van de vrachtwagens. In feite begint mijn dag, na de koffie natuurlijk, met het toewijzen van mensen aan het onvoltooide werk van gisteren en de nieuwe taken die vandaag binnen zijn gekomen. Het is gemakkelijk voor mij om de collega’s in het magazijn te leiden, omdat ik meerdere talen spreek, waardoor ik alles aan iedereen kan uitleggen.”

Zijn leiderschap wordt niet alleen in Nederland vertoond. Als de gelegenheid daar is, gaat Jarek naar de productie-installatie van Avontuur in Polen om daar te helpen bij de productie van de decoraties. Over de reden waarom hij de toegewezen man is die dit werk in Polen doet, is Jarek duidelijk: “Omdat ik veel kennis heb over de producten en elektriciteit in het algemeen. Ik maak graag dingen vanaf het begin. Dat komt doordat ik iedere fase bij Avontuur heb doorlopen en ik daardoor veel weet over onze producten en standaarden”.

Deze mentaliteit beschrijft Jarek perfect. Het eigenaarschap waarmee hij zijn werk doet, wordt weerspiegeld in zijn mening over op welk project hij het meest trots is, namelijk De Bijenkorf Amsterdam een ​​paar jaar geleden. Waarom? Omdat het een project is dat hij en het team vanaf het begin hebben uitgewerkt. Van het samenstellen van de verlichting tot het monteren, alles gedaan door Avontuur. Op de laatste vraag ‘wat wil je dat de mensen die dit lezen weten?’ Zegt hij: “Wat ik het leukste vind aan het werk is het maken van de versieringen en het bezorgen van plezier aan de mensen. Hoewel het hard werken is, voelt het geweldig dat we Holland laten stralen tijdens de kerst. ”